Cand este necesara vizita la medicul ortodont ?

Este de dorit ca un potential pacient sa se prezente la ortodont imediat ce a fost descoperita problema. Dacă un părinte nu este sigur ca există o problemă, cea mai bună vârstă pentru o evaluare iniţială este cea de 7 sau 8 ani. Adesea, o astfel de problemă este remarcata de la vizita iniţială şi pacientul este evaluat ulterior de 2-3 ori pe an, pana la momentul oportun aplicarii tratamentului.

Ortodontie

Uneori, o problemă trebuie să fie abordata prin tratamente minore efectuate la o vârstă fragedă, astfel incat sa se induca o buna creştere, dezvoltare şi funcţionalitate a aparatului dento-maxilar.

Probleme ortodontice comune

Malocluzia, sau „muscatura rea”, apare atunci cand dintii si / sau oasele maxilare nu se potrivesc în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la dificultăţi de vorbire, inaccesibilitatea pentru igiena orala corespunzatoare, uzura prematura a dintilor, leziuni ale dintilor, articulatiilor si musculaturii aparatului dento-maxilar, şi compromiterea functionalitatii si esteticii. Tratamentul ortodontic poate fi necesar pentru a indrepta dintii şi pentru a obtine o stare de sanatate şi funcţionalitate ideale.

 

In ceea ce urmeaza descriem pe scurt problemele ortodontice comune:

Angrenaj invers anterior

Angrenaj invers anterior

Unul sau mai multi dintre dintii frontali superiori sunt acoperiti de dintii frontali inferiori (invers decat ar fi normal), ceea ce poate duce la blocarea cresterii maxilarului, suprasolicitare a articulatiei temporo-mandibulare (ATM), sau uzura accelerată a dintilor implicati.

 

Inghesuiri dentare

Inghesuiri dentare

Acestea apar cand nu exista suficient spatiu oferit de oasele maxilare pentru ca toti dintii sa erupa într-o poziţie normala, ideală. Acest lucru poate duce la aparitia de carii, boli parodontale sau chiar pierderea dintilor care, din cauza inghesuirii sunt dificil de curăţat şi de întreţinut.

 

Ocluzia adanca

Ocluzia adanca

Presupune o acoperire excesiva a dntilor frontali inferiori de catre frontalii superiori. Acest lucru poate duce la uzura prematura a dintilor sau la inflamaţie si retractie gingivala atunci cand dintii inferiori musca pe mucoasa palatina (“cerul gurii”), posterior de dintii frontali superiori.

 

Neconcordanta liniilor interincisive

Neconcordanta liniilor interincisive

În cazul în care liniile mediene ale dintilor frontali superiori şi inferiori nu sunt aliniate una faţă de cealalta,acesta poate constitui un semn ca dintii posteriori (premolarii si molarii) de sus si de jos, nu se intalnesc în mod corespunzător.

 

Ocluzia deschisa

Ocluzia deschisa

Este reprezentata de situatia in care nu exista nici o suprapunere verticala între dinţii de sus şi de jos in zona frontala (dintii din fata nu se ating), atunci când dinţii din spate sunt în contact. Acest lucru poate interfera cu functiile de vorbire şi masticatie şi este probabil să cauzeze uzura excesivă a dintilor posteriori. Persoanele cu acest tip de muscatura se plâng adesea de incapacitatea de a musca complet alimentele in zona frontala, de exemplu nu pot musca dintr-un sandviş. Aceasta anomalie poate fi rezultatul unui obicei vicios precum suptul degetului, interpozitia limbii intre arcadele dentare, sau poate fi generata de o problema de dezvoltare a oaselor maxilare.

 

Angrenaj invers lateral

Angrenaj invers lateral

Unul sau mai multi dintii din zona posterioara a arcadei dentare superioare se plaseaza in interiorul celor laterali inferiori, ceea ce poate duce perturbarea dezvoltarii oaselor maxilare, suprasolicitarea articulatiei temporo-mandibulare (ATM), sau uzura accelerată a dintilor implicati.

 

Protruzia dintilor frontali superiori

Protruzia dintilor frontali superiori (Overjet excesiv)

Există un spatiu excesiv in plan orizontal (antero-posterior) intre dintii din fata de sus şi de jos. Acest lucru este cauzat fie de pozitia prea anterioara a dintilor frontali superiori fie de pozitia prea posterioara a frontalilor inferiori, fie unei combinatii intre cele doua situatii. La persoanele active, în special copii şi adolescenţi, această relaţie dinti / maxilar poate duce la fracturi sau traumatisme dentare în cazul în care apare o lovitură in zona anterioara a gurii. Aceasta relatie poate duce, de asemenea, la uzura excesiva si a dintilor si articulatiei temporo- mandibulare (ATM).

 

Protruzia dintilor frontali superiori
Protruzia dintilor frontali superiori (Overjet excesiv)

Dintii inferiori se plaseaza anterior de cei superiori. Acest lucru este cauzat fie de faptul ca dintii frontali inferiori (sau maxilarului inferior) se plaseaza prea in fata, fie dintii (sau maxilarul superior) sunt plasati prea in spate, fie o combinaţie a celor două situatii. Aceasta relatie poate duce la uzura anormala a dintilor şi / sau la disfunctia articulatiei temporo-mandibulare (ATM).

 

Spatiere

Spatiere

Există spaţii între dinţii adiacenti, care pot fi cauzate de lipsa unor dinti, dinti subdimensionati (mici) , oase maxilare supradimensionate (mari), sau o combinaţie a ultimelor doua situatii. Aceasta spatiere a dintilor poate duce la impactarea alimentelor la nivelul papilelor interdentare, cu traumatizarea si inflamarea acestora şi la probleme de vorbire.