Un zambet minunat creste automat increderea in sine a unei persone si o face sa se simta mai atragatoare. In primul rand un zambet frumos este acela care ti se potriveste, chiar daca optezi pentru a avea dintii foarte albi sau pentru o culoare mai naturala, indiferent daca simetria perfecta ti se pare foarte importanta sau nu.
Simetria. Simetria fata de linia mediana a fetei are o importanta majora in ceea ce priveste zambetul estetic, placut. Chiar si atunci cand acest lucru nu este 100% posibil, iluzia simetriei ar trebui sa fie creata. Cei doi incisivi centrali superiori ar trebui sa fie egali ca marime, lungime, simetrici ca si forma.
Aliniamentul orizontal. In mod ideal, linia formata de muchiile dintilor ar trebui sa fie paralela cu podeaua.
Linia zambetului. Muchiile dintilor superiori ar trebui sa fie paralele cu buza inferioara in timpul zambetului.
Linia coletelor (gingivala) Linia coletelor uneste cele mai inalte puncte de la nivelul dintilor ale gingiei frontalilor superiori. In mod ideal aceasta linie urmareste buza superioara pentru a asigura o expunere minima a gingiei si o vizibilitate optima a dintilor in timpul zambetului.
Culoarul bucal. Un zambet ingust face ca dintii laterali sa se vada de cele mai multe ori in umbra. Un zambet larg permite o vizibilitate progresiva a dintilor catre posterior, acest lucru creand un zambet mai atractiv.
Proportia de aur. Regula de aur a proporţiei descrie un raport ideal de lăţimi ale fetelor vizibile ale celor 6 dinti frontali.
Proportia dintilor. Exista ghiduri care indica proportia ideala a fiecarui dinte pentru a se obtine un zambet frumos: 100% inaltime si 75% latime.
Ambrazurile dentare. Ambrazurile dentare sunt mici spatii triunghiulare intre muchiile dintilor. Ele sunt create artificial de catre technician si medical dentist ca sa creeze un aspect natural.
Buzele. Buzele sunt pentru dinti asemenea unei rame pentru un tablou. Forma, plenitudinea, simetria buzelor pot fi imbunatatite pentru a optimiza zambetul.