Pacientii trebuie sa se supuna unei evaluari medicale care sa determine daca procedura de implant ridica vreun risc de sanatate sau daca exista factori care pot afecta capacitatea de recuperare si vindecare atat a osului cat si a tesuturilor moi adiacente.
Orice persoana care are unul sau mai multi dinti lipsa din cauza unei accidentari sau a unei boli dentare/parodontale poate fi un candidat pentru implanturile dentare. Principala limitare este cantitatea de os disponibila. Medicul dentist este cea mai buna persoana pentru a decide daca implanturile dentare sunt o solutie viabila pentru tine.
Ocazional, pacientii cu varste mai inaintate isi exprima ingrijorarea ca varsta lor i-ar putea impiedica sa se bucure de beneficiile implanturilor dentare. Cu toate acestea, sanatatea generala este un factor mai important decat varsta. Daca sunteti suficient de sanatos pentru a vi se extrage un dinte, atunci sunteti suficient de sanatos pentru a suporta implanturi dentare. Unele boli cronice pot contraindica tratamentul prin implanturi dentare. Medicul dentist va stabili daca sunteti un candidat bun pentru implanturi dentare, dupa o evaluare atenta a istoricului medical.
Pacientii care sunt apti din punct de vedere medical sa fie supusi unei proceduri chirurgicale orale.
Pacientii care prezinta conditii medicale sau de alta natura ce pot interfera cu procesul de vindecare a osului sau a tesuturilor moi (ex: diabet, dereglari ale tesutului conjunctiv, terapie cu steroizi, infectii osoase, pacienti fumatori cronici, etc) trebuie sa evalueze cu atentie, impreuna cu medicul dentist, riscurile potentiale si beneficiile utilizarii implanturilor dentare.
Implanturile dentare sunt contraindicate la pacientii cu o cantitate insuficienta de os care nu permite aplicarea de implanturi corespunzatoare ca marime si numar suficiente pentru a suporta incarcatura biomecanica. Chiar si in aceasta situatie, exista in unele cazuri posibilitatea de a creste volumul osos prin aditie de os artificial. Incapacitatea mecanica, inclusiv fractura implanturilor, poate sa apara in cazul in care implanturile dentare sunt insuficiente ca marime si numar pentru a rezista la fortele biomecanice sau in cazul in care nu sunt pozitionate corect. Pentru a reduce riscul de incarcatura excesiva, medicii dentisti trebuie sa pozitioneze implanturile si sa modeleze proteza astfel incat sa acomodeze conditiile fiziologice si medicale ale pacientilor, precum bruxism (de ex: macinarea sau inclestarea dintilor) sau ocluzie (muscatura) nefavorabila.