Fiecare dintre noi traieste o senzatie placuta cand se priveste in oglinda si se simte increzator in legatura cu aspectul sau. Aceasta incredere determina „starea de spirit” pentru intreaga zi in cadrul activitatii in societate. Cu alte cuvinte, increderea in sine poate afecta substantial vietile noastre.
Din pacate, pierderea dintilor, cunoscuta sub termenul medical de „edentatie”, impiedica multi oameni sa se simta increzatori in ei insisi. Edentatia afecteaza nu numai increderea in sine a oamenilor, ci are de asemenea un impact semnificativ asupra calitatii vietii lor.
Exista, de asemenea, si alte consecinte ale edentatiei. Cand are loc pierderea dintilor, organismul uman considera ca nu mai e necesar osul pentru sustinerea dintilor pierduti, aceasta fiind, mai presus de toate, functia principala a oaselor maxilare. In timp, osul se reduce progresiv si lent. Acest proces, numit resorbtie, se accentueaza in cazul in care lipsesc mai multi dinti sau chiar toti. Daca este lasata netratata, pierderea de os maxilar/mandibular poate progresa intr-o asa maniera incat proteza nu poate fi aplicata indiferent de cantitatea de adeziv folosita.
Ani de zile cele mai bune solutii pentru dintii pierduti au fost puntile dentare si/sau protezele mobile partiale sau totale. In ultimii ani, tratamentul de electie este reprezentat de implanturile dentare – terapia de substitutie a dintelui, care imita situatia naturala.