Protetica dentara

Timp de ani de zile cele mai bune soluţii pentru dinţii lipsă au fost reprezentate de puntile dentare, proteze mobile partiale sau totale.

 

Puntile dentare fixe

Punti dentare fixe

Restaurarile mobile, indiferent de cat de bine sunt făcute, nu se simt si nu funcţionează ca dintii naturali. Puntile fixe s-au apropiat cat de mult posibil de senzatia de dinti naturali. Cu toate acestea, acest lucru presupune un sacrificiu de tesut dentar sanatos prin slefuire, reducere coronara si acoperirea dintilor naturali vecini spatiului edentat, pe care se sprijina puntea (vezi imagine).

 
 

Protezele dentare mobile totale

Proteze dentare mobile totale

Unii oameni pot purta protezele totale fără probleme de stabilitate, dar nu este un lucru neobişnuit pentru un purtător de proteza totala de a experimenta durere şi leziuni ale gingiilor si mucoasei bucale sau dificultăţi in a mânca sau a vorbi. Multi purtatori de proteze totale sunt îngrijoraţi ca proteza ar putea aluneca şi i-ar putea pune in situatii jenante.

 
 
 

Proteza partiala

Proteza partiala

Atunci când mai mulţi dinţi lipsesc, o proteza partiala detasabila poate reprezenta solutia necesara pentru a umple spaţiile. Protezele partiale sunt atasate, de obicei, de dintii naturali, prin crosete inestetice. Aceste elemente vizibile pot suprasolicita dintii naturali existenti şi pot provoca aparitia cariilor dentare.