O punte este o restaurare ce inlocuieste unul sau mai multi dinti lipsa. O punte este alcatuita din dintii artificiali care inlocuiesc dintii lipsa acestia fiind lipiti de dintii vecini (numiti dinti stalpi) fie in mod direct, fie prin intermediul unor coroane de acoperire aplicate pe acestia.
Toti dintii joaca un rol important in fizionomie, fonatie, masticatie, in mentinerea unei alinieri corecte a celorlaltor dinti. Atunci cand un dinte lipseste apar forte care suprasolicita dintii vecini spatiului liber, acestea avand numeroase repercursiuni nedorite precum:
Daca ai dinti lipsa si esti dispus sa iti mentii o igiena orala corespunzatoare, atunci esti un candidat potrivit pentru o punte dentara. Spatiul cauzat de pierderea unuia sau mai multor dinti poate determina migrarea dintilor vecini si poate creste susceptibilitatea aparitiei de carii si boli parodontale, acestea putand avea drept rezultat pierderea altor dinti. Puntile dentare nu numai ca realizeaza o corectare a ocluziei (muscaturii) imbunatatind astfel masticatia si fonetica, dar previn de asemenea si micsorarea etajului inferior al fetei si aparitia implicita a ridurilor premature care ar determina un aspect facial imbatranit.
In afara de puntile traditionale, mai exista si puntea colata “Maryland”, utilizata in special pentru dintii frontali. Aceasta reprezinta de obicei cea mai conservatoare metoda de restaurare in cazul in care dintii vecini sunt sanatosi si nu prezinta obturatii (plombe) mari.
Puntea este lipita de dintii vecini prin intermediul unor aripioare metalice ascunse in spatele acestora, cu ciment adeziv, reducandu-se astfel la minim prepararea dintilor stalpi.
Pentru realizarea puntilor traditionale, prima desinta de tratament presupune reducerea (slefuirea) dintilor stalpi. Sunt apoi luate amprente si in laborator se toarna modelul din gips care reproduce exact situatiatia din cavitatea bucala a pacientului. Pe acest model se confectioneaza infrastructura (de metal sau zirconiu in functie de tipul de coroana ales). Aceasta infrastructura este probata pe dintele pacientului si urmeaza arderea ceramicii peste aceasta infrastructura si o noua proba. Dupa adaptarea puntii i se da acesteia luciul final si se cimenteaza in cavitatea bucala.
Timpul total necesar realizarii unei punti este de obicei de 2-4 saptamani, in functie de tipul de punte ales.
In cazul purtatorilor de punti dentare este mai important ca oricand sa se realizeze o igienizare corecta prin periaj, utilizare de ata dentara si apa de gura ca mijloace suplimentare. De asemenea sunt extrem de importante vizitele regulate la medicul dentist.
Daca nu este controlata acumularea deresturi alimentare si placa bacteriana, acizii rezultati prin degradarea resturilor alimentare de catre bacterii pot determina imbolnavirea dintilor si a gingiilor, cu posibilitatea pierderii in timp a puntii.
In cazul unei igiene orale corespunzatoare, timpul aproximat pentru rezistenta unei punti dentare este de 8-10 ani, si chiar mai mult.
Tratamentul prin punti rezolva numeroasele efecte negative ale pierderii dintilor: