Obturatii din compozit

Rasini compozite

In functie de localizarea cariei sau de marimea acesteia, unii dintii pot fi restaurati cu o rasina compozita sau generic compozit. Compozitul are diferite nuante de culori pentru a fi identic cu culoarea dintilor dumneavoastra, este durabil in timp si adera de structura dintelui, pentru a-i da rezistenta si suport acestuia. Aceste noi materiale de restaurare sunt mult mai conservatoare deoarece trebuie eliminata strict portiunea cariata. Aceasta metoda minim invaziva face ca structura sanatoasa a dintelui sa fie pastrata pentru multi ani. Atunci cand avem o carie extinsa si dimensiunea plombei este mai mare de 40-50% din coroana dintelui, atunci se recomanda o incrustatie facuta in laborator de catre tehnicianul dentar din potelan, compozit sau aur.

Care sunt avantajele unui compozit ?

Avantajul principal este estetica, deoarece medicul poate manevra marea varietate de nuante pe care un compozit le are astfel incat culoarea plombei sa fie identica cu cea a dintelui restaurat. Compozitele adera de dinte pentru a sustine celelalte structuri ramase din dinte, ceea ce ajuta la prevenirea fracturilor si la protejarea dintelui fata de variatii extreme de temperatura (fierbinte sau foarte rece).

Care sunt dezavantajele unui compozit ?

Uneori pacientul poate avea o usoara sensibilitate la dintele restaurat care dispare dupa cateva zile. Mai mult, culoarea initiala a plombei se poate modifica usor daca pacientul bea cafea, ceai negru, sau alte alimente care pateaza dintii. Medicul stomatolog poate plasa peste compozit un strat transparent protector de material fluid daca pacientul este in mod special ingrijorat de aceste usoare modificari coloristice.